Det er mange som lurer på om det er greit å bruke sexleketøy når man er gravid. Dette og mye mer skal vi prøve å gi svar på i denne artikkelen. Det å være gravid første gang er noe som er en helt unik opplevelse, både for deg og din partner. Det er naturlig at man har mange spørsmål, og vi skal prøve så godt vi kan å hjelpe deg med dette her.

Kjenn på lysten din

Når man blir gravid, er det mye som skjer med kroppen. Det du aller først må spørre deg selv om, er hvorvidt du faktisk har lyst til å ha sex. Det er mange som blir skikkelig kåte under svangerskapet, mens andre mister helt lysten. For mange går det i bølger. Det som er viktig å huske, er at alt er normalt. Her gjelder må du bare kjenne på din egen lyst og finne ut hva som passer best for deg.

Det er overraskende mange gravide som sier at de blir mer kåte, men at de heller ønsker å onanere enn å ha sex med partneren sin. Derfor finner mange gravide ut at en vibrator er deres beste venn. Du har altså absolutt lov til å benytte deg av en vibrator når du er gravid. Bare husk at den skal være ren mellom hver bruk.

Husk også at du ta vare på deg selv og fosteret når du er gravid. Det er faktisk en fordel for deg å ha sex, fordi orgasmer kan bidra til at du slapper mer av og sover bedre. Dette er svært viktig, og utrolig godt når man er gravid.

Snakk med partneren din

Det er mange myter som svirrer rundt sex under graviditet. Derfor kan det være lurt å snakke med partneren sin om dette. Lenge trodde man at man kunne skade fosteret når man hadde sex mens man er gravid. Dette er heldigvis ikke tilfelle (med mindre du har blitt diagnostisert med et problem som har med dette å gjøre). Derfor kan du trygt ha sex under svangerskapet.

Sett deg ned og snakk med partneren din om hva du ønsker fra sexen. Kanskje du ønsker å bruke sexleketøy som f.eks. en vibrator? Det skal være fullt mulig. Det som kan være lurt, det er å være ekstra sikker på at din vibrator er vasket mellom hver bruk. Det går også an å kjøpe vaskemiddel til din vibrator. Dette kan være lurt å benytte seg av.

Det du også må huske på, er at det er viktig å vaske eller rense vibratoren hver gang du bruker den, også under sex. Dette gjelder spesielt hvis du fører vibratoren fra anus til vagina.

Spør jordmoren/fastlegen din

Det skal være sånn at du skal kunne føle deg komfortabel sammen med din valgte helsekontakt. Det kan også være lurt å spørre om det du lurer på der. De vil gi deg råd som passer til din situasjon. Husk at alle graviditeter er ulike og at mange lurer på forskjellige ting. Det er greit å få svar fra noen som har studert feltet og som vet mer om dette.

Din jordmor eller fastlege vil fortelle deg om det er noe du burde unngå eller noe som kan forbedre tilstanden din hvis du har behov for det. De kan komme med råd og henvise deg til spesialister eller lesestoff som passer for deg.

Det kan være vanskelig å spørre om disse tingene, men det å bare komme i gang er det beste du kan gjøre. Det er jo heldigvis slik at du enkelt kan sende meldinger til din fastlege via deres nettside eller Helsenorge. Sørg for å opprette kontakt der om du føler det blir litt mye.

Hvilke typer vibratorer passer for gravide?

Det finnes ikke spesifikke vibratorer som er anbefalte for gravide, men det å skaffe seg en vibrator som er enkel å vaske kan være til fordel for deg. Dette gjør at du enkelt kan komme i gang når lysten er der. Husk å vaske vibratoren før og etter du bruker den. Dette gjør at du alltid er sikker på at vibratoren er ren når du bruker den.

Det finnes en rekke typer vibratorer som du kan prøve deg på. Kanskje du får øynene opp for en helt ny vibrator når du går gjennom graviditeten din? Det er jo absolutt muligheter for at dette kan skje.

Sex etter graviditet

Mange lurer også på om man kan ha sex og bruke sexleketøy etter fødsel. Dette er noe som er helt opp til deg, men det anbefales at man ikke har sex på minst seks uker etter fødsel. Dette er et generelt råd, fordi det generelt tar ganske lang tid å leges nedentil etter en fødsel.

For noen kan det være et stort steg å ta å ha sex igjen etter fødsel. Hvorvidt du er klar for det må derfor vurdere på helt selv. Det er ikke noe som er feil eller galt med deg om du ikke ønsker å ha sex igjen etter seks uker. Husk at det er du selv som bestemmer når du er klar.

Det er normalt å ville vente litt, men det er også normalt å ha lyst ganske tidlig igjen. Det er rett og slett vanskelig å gi en fasit, siden vi alle har såpass forskjellige opplevelser av det å være gravide. Det er ganske spesielt når man tenker over det egentlig.

Alt i alt så er det absolutt mulig for deg å bruke vibrator og andre sexleketøy når du er gravid. Husk bare på at de skal være rene og vasket før hver bruk. Dette fordi du vil forhindre at bakterier finner veien inn dit hvor de ikke skal være. Noen velger til og med å bruke kondom på sexleketøyet sitt for å være ekstra sikker. Dette er jo noe du eventuelt kan gjøre om du er interessert i dette. Det å opprettholde sexlivet under graviditeten kan gjøre underverker for både deg selv og partneren din. Det er jo godt å ha litt tid sammen før det nye tilskuddet til familien kommer.